Milos on yksi Kreikan eksoottisimmista saarista. Vastaavaa luontoa ei juuri muualta Kreikasta löydy. Vaikka saari on täynnä toinen toistaan upeampia rantoja, herttaisia pikkukyliä ja salaperäisiä luolia, turistit eivät ole sitä vielä valloittaneet. Näin ollen vajaan 5000 asukkaan saaren voi ainakin toistaiseksi kokea mahdollisimman aitona.
Milos päätyi kesämatkamme kohteeksi sattumalta. Alkujaan suunnittelimme kohteiksi vain Ateenaa ja Santorinia. Aikataulu kuitenkin mahdollisti vielä yhden saaripysähdyksen, joten Santorinin läheisyydessä oleva Milos tuntui sopivalta vaihtoehdolta. Paljon paremmin emme olisi voineet valita, sillä Milos hurmasi meidät kerta rysäyksellä. Paikka on kreikkalaista lämpöä hehkuva paratiisi.
Suomesta ei suoria lentoja Milokselle järjestetä, mutta saarelle pääsee esimerkiksi Ateenasta joko lentäen tai meriteitse. Myös lähisaarilta, kuten Santorinilta pääsee lautalla Milokselle muutamassa tunnissa.
Tiesitkö muuten, että Louvren taidemuseossa sijaitseva Venus-patsas on kotoisin Milokselta? Kyllä vain.
On aika sukeltaa pintaa syvemmälle ja kertoa, millaisia kokemuksia Milos meille tarjosi.
Adamas on Miloksen kaupallinen keskus, jonne myös yhteyslautat saapuvat. Satama sijaitsee kauniissa luonnonlahdessa.
Adamasta reunustaa rantabulevardi. Sen varrelta löytyy ravintoloita, kahviloita, ajoneuvojen vuokrauspaikkoja, kauppoja ja muutama matkamuistomyymälä. Suurin osa saaren hotelleista sijaitsee niin ikään Adamaksen alueella.
Kylän nähtävyyksiä ovat bysanttilaisaikainen Agía Triádan kirkko museoineen sekä Miloksen kaivosmuseo.
![adamas kylä]()
![milos-vinkit]()
![milos saari]()
Hotelli Milokselta
![Santa Maria Village hotelli]()
Hotellivaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä hotellien määrä alueella ei kovin suuri. Heinä-elokuussa hinnat ovat huomattavasti korkeammat kuin muuna aikana.
Pienen etsiskelyn jälkeen löysimme kivan hotellin Adamaksen kylästä.
Santa Maria Village osoittautui kaikin puolin hyväksi valinnaksi. Ilmastoinnilla varustettu huone oli siisti, aamupala runsas ja sijainti täydellinen. Pihan uima-altaaseen oli mukava pulahtaa iltapäivän kuumimpina hetkinä. Erityisesti iltaisin altaalta avautui upea näköala merelle, kun aurinko laski horisontin taakse.
![milos hotelli]()
![santamaria-village-milos]()
Sarakiniko - ranta kuin suoraan Marsista
![Sarakiniko Milos]()
Miloksen rannat ovat omaa luokkaansa. Saarelta löytyy yli 70 uniikkia, luonnon muovaamaa rantaa, joista tunnetuimpia ovat Sarakiniko ja Tsigrado.
Sarakiniko on ehkä erikoisin ranta, millä olemme koskaan käyneet. Olo on kuin olisi päätynyt astelemaan Marsin pinnalle. Rannan valkoiset kalkkikivikalliot ovat saaneet ajan myötä surrealistisia piirteitä.
Sarakinikossa uiminen on elämys, joka kannattaa kokea. Eksoottinen ranta houkuttelee paikalle myös ne vähät turistit, joita Milokselle on saapunut. Silti uimaan mahtuu hyvin.
Aurinkolasit kannattaa pakata rannalle mukaan, sillä valon määrä on niin suuri, että häikäisee! Rosoisen kallion vuoksi auringonottajien kannattaa hakeutua muille rannoille. Sen sijaan uintiretkelle Sarakiniko tarjoaa upeat puitteet. Varaudu myös, että sandaalin pohjat ovat valkoisessa pölyssä pois lähtiessäsi.
![Sarakiniko]()
![Milos-ranta]()
![sarakinikon ranta]()
Veneretki - Milos tutuksi mereltä käsin
![veneretki Milos]()
Miloksen nähtävyydet pitää kokea myös mereltä käsin. Moniin kohteisiin ei edes pääse maateitse, jonka vuoksi päivän veneretki on maksamisen arvoinen. Retkiä tarjoaa useampi yritys ja niitä voi ostaa mm. Adamaksen rantabulevardilta. Tarjolla on retkiä, joissa saari kierretään kokonaan tai puoliksi. Me valitsimme puolikkaan kierroksen, koska sen aikana oli mahdollisuus tutustua sadunomaisiin luoliin. Luolat ovat tunnelmaltaan kuin luonnon omia kylpylöitä.
Parasta antia ovat kuitenkin pysähdykset, joiden aikana pääsee uimaan ja tutkimaan vedenalaista elämää snorklaillen. Turkoosina loistava vesi suorastaan kutsuu pulahtamaan mereen.
Päiväretket maksavat noin 50 euroa ja niihin kuuluu ruoka- ja juomatarjoilu.
![milos-nähtävyydet]()
![milos-snorklaus]()
Kalastajakylä Klima on saaren väripilkku
![Klima]()
Kliman kylä on yksi Milos-saaren sympaattisimmista kohteista ja piristävä väripilkku. Kiinnitimme paikkaan huomiota jo edellispäivän veneretkellä, kun paattimme ohitti värikkäin ovin varustetun kalastajakylän.
Rannalle rakennetut kaksikerroksiset asunnot, syrmatat kuuluivat aikoinaan kalastajille. Asuintilat sijaitsivat asuntojen ylemmissä kerroksissa, alakerroissa säilytettiin veneitä. Asunnot ovat yhä asumiskelpoisia ja osa on jopa vuokrattavissa. Kylässä toimii myös pieni rantaravintola.
![Kliman kalastajakylä]()
![Kreikka]()
![Klima-Milos]()
Milos ja sen ihanat ravintolat
![Ravintolat Milos]()
Kreikkalainen ruoka on taivaallista! Suurin osa saaren ravintoloista sijaitsee Adamaksen rantabulevardin varrella. Käymisen arvoisia ravintoloita ovat mm.
Trapatselis ja
Mikros Apoplous, joiden kalaruuat olivat taivaallisia.
Toinen ravintolakohde on Pollonian kylä saaren toisella laidalla. Molemmissa kylissä ravintolat sijoittuvat lähelle rantaviivaa, joten puitteet ruokailulle ovat hulppeat.
Yksikään Miloksen ravintoloista ei tuottanut pettymystä. Kalastuksen merkitys näkyy myös ravintoloiden ruokalistoissa. Kala ja äyriäiset ovat vahvasti edustettuina annoksissa. Merenelävien lisäksi tarjolla on liharuokia ja ah, sitä kuuluisan ihanaa kreikkalaista salaattia. Miloksella feta korvataan usein paikallisella vuohenjuustolla, joka on maultaan hivenen pehmeämpää kuin feta.
Palvelukulttuuri Kreikassa on huipputasoa. Harvoin saa ravintoloissa yhtä ystävällistä palvelua kuin täällä. Viihtyisä ympäristö ja rauhallinen tunnelma kruunaavat ravintolakäynnit saarella. Hintataso ravintoloissa on hivenen Suomea alhaisempi.
![milos-ravintola]()
![milos-kreikka-ruokia]()
Plaka - täydellinen paikka katsoa auringonlasku
![Milos-Plaka]()
Santorinin auringonlasku lienee yksi maailman tunnetuimmista. Yhtä upean auringonlaskun tarjoaa Milos. Toisin kuin Santorinilla, Miloksella komeutta saa seurata ilman satoja muita silmäpareja kaikessa rauhassa. Näky on komea; tuntuu kuin meri nielaisisi auringon. Miloksen auringonlasku tarjoaa ikimuistoiset puitteet esimerkiksi kosinnalle. Hetki, jota emme unohda milloinkaan ;)
Parhaat näkymät auringonlaskulle avautuvat Plakan kylästä, joka sijaitsee korkealla kallionjyrkänteellä. Viehättävän kylän kapeita kujia koristavat valkoiseksi kalkitut talot sinisine yksityiskohtineen. Täällä kamera saa laulaa.
Plakaan kannattaa suunnata muutama tunti ennen auringonlaskua, jotta ehtii nauttia pikkukylän tunnelmasta. Löytyypä alueelta muutama käymisen arvoinen pikkuputiikkikin. Ennen h-hetkeä voi nautiskella myös virkistävän cocktailin.
![Plaka auringonlasku]()
![milos-auringonlasku]()
Milos tarjoaa myös muuta nähtävää:
Katakombit. Ensimmäiseltä vuosisadalta j.Kr. olevat kristittyjen katakombit eli hautaluolat ovat vaikuttava näky. Kaikkiaan maailmasta on löydetty reilut 70 katakombia, joista Miloksen katakombit luetaan merkittävimpien joukkoon.
Muinainen teatteri. Katakombien lähellä sijaitsee muinainen teatteri, joka on käymisen arvoinen paikka. Erinomainen näköala!
Vanha rikkikaivos. Hylätty, vanha kaivos on mielenkiintoinen nähtävyys. Alueella kannattaa kiinnittää huomiota veden väriin, jonka rikki on värjännyt vihreäksi.
Liikkuminen saarella
Etäisyydet saarella ovat lyhyitä. Alueella on takseja ja jonkin verran bussiliikennettäkin, mutta suosittelemme vuokraamaan mönkijän. Vaikeakulkuisessa maastossa mönkijällä on helpompi hurautella kuin vuokra-autolla. Myös skootterin vuokraus on mahdollista, mutta toisin kuin Suomessa, mopoa tai skootteria ei saa kuljettaa B-luokan ajokortilla. Tästä syystä meiltä jäi skootterin vuokraus väliin. Onneksi mönkijä osoittautui ykköspeliksi saarella ja sen kyytiin mahtui sopivasti kaksi henkilöä.
Milos tulee tutuksi muutamassa päivässä. Sopiva pyrähdys on noin 3-4 päivää, jolloin aikaa jää vierailukohteiden lisäksi myös löhöilylle. Shoppailumahdollisuuksia ja biletystä ei saarelta kannata odottaa. Milos on oiva kohde saarihyppelylle tai kun haluaa nauttia lomastaan rauhassa ilman ympärillä parveilevia turisteja. Milos sulatti meidän sydämen ja palaamme tänne varmasti uudestaan.
Onko saari sinulle tuttu? Entä oletko käynyt Kreikan muilla saarilla? Matkakokemuksia toisesta matkakohteestamme eli Santorinilta kerromme myöhemmin täällä blogissa.